Není ryba, jako ryba

20. prosinec 2009 | 14.06 |

Kvapem se nám blíží Vánoce a spousta lidí nemusí mít na stole tradičního kapra.. někteří z nich rybu přesto ale chtějí a pokud píši rybu, nemyslím tím filé...

Někteří lidé si místo tučného kapra "vonícího" bahnem našich rybníků zkusí připravit Pangasius-e o kterém je tento článek, který mi přišel do mejlové schránky.

"Pangasius je chuťově velice dobrá ryba, jen je potřeba brát na zřetel v jakých podmínkách chov probíhá. Jako každá sumcovitá ryba trpí tzv. kožovcem - kožním parazitem, který způsobuje v prvním roce velké ztráty, proto se v odchovném prostředí přisupuje ke koupelím v malachitové zeleni, která je silně karcinogení. Do některých evropských zemí je zákaz dovozu této ryba a tak se to řeší přes třetí země. Každý by měl toto riziko zvážit.

Pangasius je sladkovodní ryba a chová se v deltě Mekongu, což znamená:
1) Má méně jodu, protože je sladkovodní
2) Mekong stahuje všechnu špínu Thajska, Vietnamu a Laosu. Je to táž řeka, která sbírá všechny humusy, které do nich amíci naházeli ve válce s Vietnamem a taky do které tečou špíny z továren co jich Vientnamu je.
3) Ryba nemůže být nikdy čerstvá, vždy je dovezena přes půl planety.

Lidi, proberte se. Ve všech článcích se tato ryba velmi oslavuje - jak nemá kosti, jak je strašně zdravá, jak je mořská. Prd a bobek. Pěstuje se ve sladkých vodách, v teplé vodě hodně rychle dorůstá do "jateční velikosti", jelikož je to rybka velice žravá, ovšem čím je krmena je vietnamským tajemstvím. cítit rybinou opravdu není - jak by mohla, když je napraná vodou a některé super levné akční filety v našich obchodech obsahují až 50% vody. Laboratorní výsledky výživových hodnot jsou také nevalné. Vrchol všeho je, když se někde prodává čerstvá fileta - neexistuje! Je vyrobena rozmražením - čerstvý Pangas se k nám vůbec nedodává!

Poslední věc je - už jste viděli kvalitu za tak mrzký peníz? Cesta z Vietnamu je dlouhá a nákladná...Vezměte rozum do hrsti a kupte si našeho kapra.

Komu nestačí:

http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-this-fish-pangas-

Jsem zvědav, jestli vám ještě bude chutnat!

Martin Dvořák
tel.: 721 037 785"



Tak nevím, možná tu šířím další hoax, ale jak se říká, na každém šprochu... Švagrová si tuto rybu chválila, mě nějak přešla chuť a na Vánoce si rozhodně na talíř dám podkovičku z nějakého našeho bahňáka :). A kdo chce experimentovat, může zkusit třeba tento recept - je vynikající!

Hezký advent všem svým čtenářům přeje David.

Tak kterou?

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1 (1x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Není ryba, jako ryba bublinkacz* 20. 12. 2009 - 14:23
RE(2x): Není ryba, jako ryba davidhavel 24. 12. 2009 - 15:12
RE: Není ryba, jako ryba milan* 20. 12. 2009 - 14:29
RE(2x): Není ryba, jako ryba davidhavel 24. 12. 2009 - 15:13
RE: Není ryba, jako ryba parizek 20. 12. 2009 - 17:19
RE(2x): Není ryba, jako ryba davidhavel 24. 12. 2009 - 15:20
RE: Není ryba, jako ryba parizek 20. 12. 2009 - 17:22
RE: Není ryba, jako ryba tomáš rulf 21. 12. 2009 - 17:04
RE(2x): Není ryba, jako ryba davidhavel 24. 12. 2009 - 15:23
RE: Není ryba, jako ryba tomáš rulf 21. 12. 2009 - 17:09
RE(2x): Není ryba, jako ryba parizek 21. 12. 2009 - 17:17
RE(2x): Není ryba, jako ryba davidhavel 24. 12. 2009 - 15:27
RE: Není ryba, jako ryba tr 21. 12. 2009 - 18:50
RE(2x): Není ryba, jako ryba parizek 21. 12. 2009 - 20:33
RE: Není ryba, jako ryba tr 22. 12. 2009 - 11:21
RE: Není ryba, jako ryba adio45 22. 12. 2009 - 19:19
RE(2x): Není ryba, jako ryba davidhavel 24. 12. 2009 - 15:25