Kvapem se nám blíží Vánoce a spousta lidí nemusí mít na stole tradičního kapra.. někteří z nich rybu přesto ale chtějí a pokud píši rybu, nemyslím tím filé...
Někteří lidé si místo tučného kapra "vonícího" bahnem našich rybníků zkusí připravit Pangasius-e o kterém je tento článek, který mi přišel do mejlové schránky.
"Pangasius je chuťově velice dobrá ryba, jen je potřeba brát na zřetel v jakých podmínkách chov probíhá. Jako každá sumcovitá ryba trpí tzv. kožovcem - kožním parazitem, který způsobuje v prvním roce velké ztráty, proto se v odchovném prostředí přisupuje ke koupelím v malachitové zeleni, která je silně karcinogení. Do některých evropských zemí je zákaz dovozu této ryba a tak se to řeší přes třetí země. Každý by měl toto riziko zvážit.
Pangasius je sladkovodní ryba a chová se v deltě Mekongu, což znamená:
1) Má méně jodu, protože je sladkovodní
2) Mekong stahuje všechnu špínu Thajska, Vietnamu a Laosu. Je to táž řeka, která sbírá všechny humusy, které do nich amíci naházeli ve válce s Vietnamem a taky do které tečou špíny z továren co jich Vientnamu je.
3) Ryba nemůže být nikdy čerstvá, vždy je dovezena přes půl planety.
Lidi, proberte se. Ve všech článcích se tato ryba velmi oslavuje - jak nemá kosti, jak je strašně zdravá, jak je mořská. Prd a bobek. Pěstuje se ve sladkých vodách, v teplé vodě hodně rychle dorůstá do "jateční velikosti", jelikož je to rybka velice žravá, ovšem čím je krmena je vietnamským tajemstvím. cítit rybinou opravdu není - jak by mohla, když je napraná vodou a některé super levné akční filety v našich obchodech obsahují až 50% vody. Laboratorní výsledky výživových hodnot jsou také nevalné. Vrchol všeho je, když se někde prodává čerstvá fileta - neexistuje! Je vyrobena rozmražením - čerstvý Pangas se k nám vůbec nedodává!
Poslední věc je - už jste viděli kvalitu za tak mrzký peníz? Cesta z Vietnamu je dlouhá a nákladná...Vezměte rozum do hrsti a kupte si našeho kapra.
Komu nestačí:
https://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-this-fish-pangas-
Jsem zvědav, jestli vám ještě bude chutnat!
Martin Dvořák
tel.: 721 037 785"
Tak nevím, možná tu šířím další hoax, ale jak se říká, na každém šprochu... Švagrová si tuto rybu chválila, mě nějak přešla chuť a na Vánoce si rozhodně na talíř dám podkovičku z nějakého našeho bahňáka :). A kdo chce experimentovat, může zkusit třeba tento recept - je vynikající!
Hezký advent všem svým čtenářům přeje David.
Tak kterou?
RE: Není ryba, jako ryba | bublinkacz* | 20. 12. 2009 - 14:23 |
![]() |
davidhavel | 24. 12. 2009 - 15:12 |
RE: Není ryba, jako ryba | milan* | 20. 12. 2009 - 14:29 |
![]() |
davidhavel | 24. 12. 2009 - 15:13 |
RE: Není ryba, jako ryba | parizek | 20. 12. 2009 - 17:19 |
![]() |
davidhavel | 24. 12. 2009 - 15:20 |
RE: Není ryba, jako ryba | parizek | 20. 12. 2009 - 17:22 |
RE: Není ryba, jako ryba | tomáš rulf | 21. 12. 2009 - 17:04 |
![]() |
davidhavel | 24. 12. 2009 - 15:23 |
RE: Není ryba, jako ryba | tomáš rulf | 21. 12. 2009 - 17:09 |
![]() |
parizek | 21. 12. 2009 - 17:17 |
![]() |
davidhavel | 24. 12. 2009 - 15:27 |
RE: Není ryba, jako ryba | tr | 21. 12. 2009 - 18:50 |
![]() |
parizek | 21. 12. 2009 - 20:33 |
RE: Není ryba, jako ryba | tr | 22. 12. 2009 - 11:21 |
RE: Není ryba, jako ryba | adio45 | 22. 12. 2009 - 19:19 |
![]() |
davidhavel | 24. 12. 2009 - 15:25 |