Typicky chlapské vaření "od oka" ve stylu co dům dal, takže nečekejte žádné přesné poměry či dávkování ;)
Libovolné množství prorostlého uzeného rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu uzeného vložíme do většího hrnce naplněného ze 2/3 vodou, přidáme bobkové listy, nové koření, celý pepř, celou neoloupanou cibuli, jemně osolíme a povaříme. Druhou polovinu uzeného nakrájíme na kostičky a necháme škvařit na pánvi. Po vyškvaření přidáme do pánve na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), kterou zaprášíme curry a chilli dle chuti, podlejeme vývarem z uzeného a necháme dusit do měkka. Z vývaru vyjmeme uzené, cibuli a koření (nebo přecedíme), uzené a cibuli pokrájíme a vrátíme zpět do hrnce spolu s propláchnutým kyselím zelím a znovu vše povaříme. Když zelí změkne, přelejeme veškerou směs z pánve do hrnce, dochutíme dle osobních preferencí (kyselost, pálivost, sůl) a máme hotovo. PS: pokud by se do polévky přidala ještě červená řepa a na úplný závěr smetana, jednalo by se o velmi zjednodušenou formu boršče. Možností je zavařit v polévce i brambory a jedná se pak o plnohodnotný hlavní chod. Dobrou chuť ;)