Z Chorvatska jsme se vrátili poněkud hladoví. Jejich porce neodpovídají běžným zvyklostem průměrného Čecha, o cenách za ono množství ani nemluvě. Přestože po návratu nás čekala tchýňka se špagetami a maminka s plněnými ovocnými knedlíky, přepadení mrazáku jsem pocítil jako nutnost.
Rozmrzlé vepřové koleno jsem dal vařit na 30 minut do osolené vody spolu s celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem, oloupanou cibulí a pár stroužky česneku v celku. Po půl hodině jsem přidal kořenovou zeleninu (co kdo rád v libovolném množství) a za dalších patnáct minut jsem získal výborný vývar.
Koleno jsem vyjmul z hrnce, kůži nařezal do mřížky a zasypal celé kmínem. Jemně jsem dosolil a vložil do sádlem vymazaného pekáče. Přidal jsem na plátky nařezanou cibuli a řádně podlil vývarem obohaceným o tři rozdrcené hřebíčky. Přiklopil a pekl v troubě na 160´C 3/4 hodiny. Odkryl (hubu plnou slin), a na 200´C dopékal za pravidelného přelévání (cca po 10 mintách) další půlhodinu, do zlatova.
V mrazáku jsem našel ještě bramborový a houskový knedlík, Janča připravila výborný špenát a vydatný oběd i večeře na dva dny byla na světě ;) Mňam!