Není to tak dlouho, co jsem si říkal, že je s podivem, kolik kuchařek a receptů pořád vychází. Nových surovin nepřibývá a lidé vaří od pradávna. Tak jaké pak novoty? Záhadě jsem částečně přišel na kloub ve chvíli, kdy mě Janča zaúkolovala vařením oběda podle kuchařky a já zjistil, že nedisponuji potřebnými surovinami. Golfa bych nenastartoval, v peněžence pavučina a v lednici pár cm3 vzduchoprázdna, resp. pár pochutin vyžadujících okamžitou spotřebu. Nezbývá, než si poradit s tím, co mám-e.
Co se doma našlo:
400g mletého masa, 2 párky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 sáček rýže, 2 mrkve, 3/4 kg brambor, 2 lžíce másla, 3 dcl mléka, grilovací koření, sůl.
Co s tím?
Brambory jsem oškrábal, nakrájel na kusy a dal vařit do osolené vody. Když se voda začala vařit, přidal jsem k bramborám oškrábanou mrkev a sáček rýže. Po čtvrt hodině jsem vše slil a k bramborám a mrkvi přidal máslo a ohřáté mléko. Za pomoci tyčového mixéru jsem vytvořil krásně hladkou bramborovou kaši jemně oranžové barvy a naslédlé chuti. Po dosolení do neutrální chuti jsem byl s výsledkem spokojen.
Dal jsem si vyhřívat troubu na nějakých 150 ´C a pekáč, který jsem z ní vyndal, jsem vymazal obalem od másla. Do něj jsem poté vložil mleté maso, nakrájené párky, cibuli, prolisovaný česnek a rýži. Vzniklou směs jsem jemně zasypal grilovacím kořením a znovu pořádně promíchal.
Potom už jsem jen navrch rozetřel veškerou bramborovu kaši, uhladil do hladka a na třičtvrtě hodiny jsem vše ponechal svému osudu v troubě.
Když se Janička vrátila domů z práce, pronesla, že "to" chutná podobně jako lazaně. Lazaně miluji ;), lepšího hodnocení se mi nemohlo dostat ;)
Pokud vyzkoušíte, budu rád. Pokud Vám bude chutnat, budu ještě radši. Pokud Vám chutnat nebude, tak... jste asi udělali něco špatně :-D.
PS: uvedené množství je na 4 středněvelké porce a příprava včetně pečení zabere necelou 1,5 h.
RE: Falešné lazaně aneb jak vznikají recepty | apok@lypsÍk | 21. 02. 2012 - 15:22 |
![]() |
davidhavel | 21. 02. 2012 - 15:26 |
![]() |
hospodynka | 21. 02. 2012 - 18:11 |
![]() |
davidhavel | 21. 02. 2012 - 18:14 |
RE: Falešné lazaně aneb jak vznikají recepty | editt | 21. 02. 2012 - 16:36 |
![]() |
davidhavel | 21. 02. 2012 - 16:43 |
RE: Falešné lazaně aneb jak vznikají recepty | inenaso | 21. 02. 2012 - 19:51 |
RE: Falešné lazaně aneb jak vznikají recepty | vojtahavel | 22. 02. 2012 - 15:25 |
![]() |
davidhavel | 22. 02. 2012 - 16:07 |
![]() |
vojtahavel | 22. 02. 2012 - 16:18 |